Olej rycynowy w pielęgnacji

Ostatnio można zaobserwować wielki powrót do naturalnych metod pielęgnacji, tych stosowanych przez naszych przodków. Jednym z produktów, który zaliczył wielki powrót, jest olej rycynowy. Znany kiedyś przede wszystkim ze swoich właściwości przeczyszczających, dziś świetnie sprawdza się również w przemyśle kosmetycznym. Spektrum jego działania jest naprawdę duże.

Właściwości

Olej rycynowy jest wytwarzany z rącznika pospolitego. Ma gęstą konsystencję, może być jasnożółty lub bezbarwny. Jest tłoczony na zimno. Produkt jest łatwo dostępny i niedrogi, można go kupić praktycznie w każdej aptece. Olej rycynowy jest wykorzystywany w medycynie, przemyśle kosmetycznym, chemicznym czy spożywczym. Można znaleźć go w mydłach, farbach, smarach, ale również w kosmetykach, maściach oraz perfumach. Olej rycynowy ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Za jego działanie nawilżające odpowiadają glicerydy różnych kwasów tłuszczowych. Ma również właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające starzenie się struktur komórkowych.

Pielęgnacja twarzy

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnych i antybakteryjnych olej rycynowy świetnie sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej. Regularnie wcierany pomoże pozbyć się przebarwień. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i wygładza skórę. Działanie antyoksydacyjne opóźnia starzenie się skóry.

Sposób na piękne włosy

Olej rycynowy zadba o nasze włosy. Zawiera kwasy omega-9, witaminę E, proteiny i inne ważne składniki. Wzmocni słabe i wypadające włosy, wygładzi rozdwojone końcówki. Olejek najlepiej położyć przed myciem i pozostawić go na 15 minut. Następnie umyć włosy szamponem.

Olej rycynowy świetnie sprawdza się również w pielęgnacji rzęs i brwi. Stawia im się różne wyzwania, takie jak makijaż czy intensywne oczyszczanie. Smarowanie ich olejem rycynowym wzmocni je. Taki zabieg najlepiej wykonywać na noc. Nakładając go na brwi, wystarczy delikatnie wetrzeć go we włoski. Natomiast aplikując go na rzęsy należy skorzystać ze szczoteczki. Trzeba uważać, aby olej nie dostał się do oczu – może wywołać przekrwienie i łzawienie. Efektem takich czynności będą grubsze, dłuższe i ciemniejsze włoski.

Pielęgnacja paznokci i stóp

Olej rycynowy nawilża skórę wokół paznokci, dzięki czemu zapobiega pękaniu skórek, oraz je wzmacnia. Ponadto zapewnia im skuteczną ochronę. Olejek sprawdzi się w przypadku zrogowaciałego naskórka stóp, popękanych pięt oraz odcisków. Złagodzi ból pięt oraz poduszek. Najlepiej nałożyć olej przed pójściem spać i założyć bawełniane skarpetki.

Przeciwwskazania

Olej rycynowy jest środkiem bezpiecznym, podczas badań u bardzo małej liczby osób wykazano reakcje alergiczne. Dlatego jeśli zaobserwujemy u siebie jakieś niepokojące objawy, należy zrezygnować z używania olejku. Jako środek przeczyszczający, olej rycynowy nie może być stosowany u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących matek.

Article Categories:
Moda i uroda

Dodaj komentarz