Dieta lekkostrawna w szczególności jest zalecana osobom, które w ostatnim czasie przeszły różnego rodzaju zabiegi czy też operacje. Przede wszystkim chodzi w niej o to, aby była ona w jak najmniejszym stopniu obciążająca dla naszego układu pokarmowego. Jednym z głównych jej założeń jest to, aby omijać te produkty, które są ciężkostrawne i które mogłyby zalegać w żołądku, a także te, które będą powodowały wzdęcia czy też zaparcia. Dla wielu osób przejście na taką dietę oznacza wprowadzenia bardzo wielu zmian. Na czym wobec tego polega ta dieta lekkostrawna jak wcielić ją w życie, aby była smaczna i możliwa do utrzymania przez dłuższy czas?
Odpowiedni sposób obróbki i przygotowania potraw
Ten sposób obróbki termicznej jest tutaj bardzo istotny, gdyż w przypadku diety lekkostrawnej w ogóle nie zaleca się smażenia potraw, a tym bardziej smażenia w głębokim tłuszczu. Analizując rodzaje diet, ten sposób obróbki termicznej będzie istotny w wielu z nich. Najbardziej polecanym sposobem obróbki jest na przykład gotowanie na parze bądź też pieczenie bez dodatku tłuszczu. Dania można też przygotowywać poprzez gotowanie. W przypadku diety pooperacyjnej, która też jest dietą lekkostrawną, czasami dodatkowo musimy dbać o konsystencję potraw, a więc muszą one mieć formę bardziej papkowatą, płynną bądź przecieraną. Czasem taka forma jest też określana jako dieta kleikowa. Tak skrajne przypadki diety lekkostrawnej pojawiają się w przypadku problemów z jamą ustną, przełykiem czy też w ostrych stanach wątroby, trzustki czy całego przewodu pokarmowego. Dużo przydatnych informacji znajdziemy pod adresem https://projektzdrowie.info/diety.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie lekkostrawnej, a których powinniśmy unikać?
W zasięgu ręki mamy różne rodzaje diet. Jeśli chcielibyśmy przejść na dietę lekkostrawną, to na pewno trzeba wycofać produkty, które są ciężkostrawne, a więc tłuste mięsa, mięso czerwone czy dania kuchni fast food. Natomiast jak najbardziej polecane jest to, aby wprowadzić do diety zwiększoną ilość warzyw. W odpowiedniej ilości w diecie lekkostrawnej jest też miejsce na owoce, które dostarczają nam rozsądnej ilości cukrów prostych. Dieta lekkostrawna to także taki sposób żywienia, w którym dbamy o to, aby spożywać większe ilości błonnika pokarmowego. Jest on o tyle korzystny, że pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a dodatkowo sprawia, że w mniejszym stopniu odczuwamy głód. Przygotowując lekkostrawne posiłki, trzeba też ograniczyć zawiesiste sosy, tłuste śmietany oraz ostre przyprawy.
Przejście na dietę lekkostrawną dla wielu osób może być trudne ze względu na dotychczasowe nawyki żywieniowe. Dlatego w szczególnie istotnych przypadkach można zwrócić się do dietetyka, aby opracował dla nas przykładowy jadłospis takiej diety, która będzie dodatkowo uwzględniać nasze preferencje i potrzeby. Tak naprawdę może okazać się, że taka dieta będzie nam odpowiadać, a dodatkowo będziemy się na niej dobrze czuć. Może ona jak najbardziej pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Gdzie szukać wsparcia dietetyka? Najlepiej korzystać ze sprawdzonych gabinetów sieci dietetycznych, takich jak na przykład Projekt Zdrowie. Już podczas pierwszej konsultacji będziemy wiedzieć, czy chcemy kontynuować taką współpracę i czy przyniesie nam to korzyści.